Revista presei

2024

Consiliul Județean Covasna achiziționează 36 de microbuze electrice pentru şcolile din judeţ

30 mai 2024, Joi

Consiliul Județean Covasna achiziționează 36 de microbuze electrice, în parteneriat cu 35 de UAT-uri, printr-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Miercuri, 29 mai a fost semnat contractul de furnizare pentru 19 microbuze cu 16+1 locuri, care vor fi folosite de elevii din 19 UAT-uri: Ojdula, Sânzieni, Ozun, Estelnic, Valea Crișului, Vâlcele, Zagon, Reci, Dobârlău, Aita Mare, Malnaș, Poian, Brateș, Ilieni, Cernat, Baraolt, Lemnia, Covasna și Tg. Secuiesc.

Toți elevii de clase primare din Barcani, Sărămaș și Lădăuți primesc câte un sandviș și un fruct în fiecare zi

9 mai 2024, Joi

Toți cei 349 de preșcolari și elevi de clasele primare care învață în școlile din Barcani, Sărămaș și Lădăuți sunt, începând de săptămâna aceasta, beneficiari ai programului guvernamental „Masă sănătoasă”, astfel că în fiecare zi vor primi câte un sandviș și un fruct. Într-o postare pe Facebook, primarul comunei Barcani, Nicolae Pastor, a transmis că decizia de a nu opta pentru mese calde le-a aparținut profesorilor și părinților.

16 școli din județul Covasna vor primi finanțare pentru reducerea abandonului școlar

30 aprilie 2024, Marţi

Șaisprezece unități de învățământ din județul Covasna, în care învață în total 1.651 de elevi de gimnaziu, vor primi câte o finanțare de cel mult 300.000 de euro pentru reducerea abandonului școlar. Ministerul Educației a publicat lista finală a beneficiarilor de granturi acordate prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) – runda a II-a, la care se puteau înscrie școlile și liceele cu risc ridicat de abandon școlar.

Au fost aleși președinții birourilor electorale de circumscripție pentru alegerile locale din 9 iunie. Indemnizațiile pentru activitatea în cadrul birourilor electorale – între 162 și 730 de lei pe zi

23 aprilie 2024, Marţi

Președinta Tribunalului Covasna, judecătoarea Simona Kovacs, a fost desemnată șefa Biroului electoral de circumscripție județeană pentru alegerile locale din data de 9 iunie, iar judecătoarea Gogea Cristina a fost aleasă în funcţia de locţiitor. La Sfântu Gheorghe, președintele Biroului electoral de circumscripție municipală nr.1 a fost desemnat Cîrneciu Liviu Cristian, iar locțiitor Kulcsár Tünde-Ildikó.

Anunţ public privind depunerea documentaţiei

22 martie 2024, Vineri

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, prin Direcţia Silvică Covasna, cu sediul în mun. Sf. Gheorghe, str. Kos Karoly nr.5A, anunţă publicul interesat că s-a depus, documentaţia tehnică aferentă Amenajamentului Ocolului Silvic Breţcu, situat pe raza Unităţilor Administrativ Teritoriale: Târgu Secuiesc, Breţcu, Ojdula, Lemnia, Estelnic, Mereni, Poian, Sânzieni, Ghelinţa, Moacşa, Ghidfalău, Bodoc, Dalnic, Cernat, Turia, Malnaş, Bixad şi Turia din judeţul Covasna, Plăieşii de Jos şi Cozmeni din Judeţul Harghita, Oituz şi Caşin din Judeţul Bacău, pentru obţinerea avizului de mediu

Anunţ public privind depunerea documentaţiei

19 martie 2024, Marţi

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, prin Direcţia Silvică Covasna, cu sediul în mun. Sf. Gheorghe, str. Kos Karoly nr.5A, anunţă publicul interesat că s-a depus, documentaţia tehnică aferentă Amenajamentului Ocolului Silvic Breţcu, situat pe raza Unităţilor Administrativ Teritoriale: Târgu Secuiesc, Breţcu, Ojdula, Lemnia, Estelnic, Mereni, Poian, Sânzieni, Ghelinţa, Moacşa, Ghidfalău, Bodoc, Dalnic, Cernat, Turia, Malnaş, Bixad şi Turia din judeţul Covasna, Plăieşii de Jos şi Cozmeni din Judeţul Harghita, Oituz şi Caşin din Judeţul Bacău, pentru obţinerea avizului de mediu

Accident grav la Lemnia: a intrat cu motocicleta într-o căruţă

8 martie 2024, Vineri

La data de 6 martie 2016, pe DC 2B în comuna Lemnia, a avut loc un eveniment rutier.

2023

Primăria Valea Mare, contract prin PNRR pentru dotarea Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”

4 august 2023, Vineri

Primăria comunei Valea Mare a încheiat un contract de finanțare în valoare de 844.043 lei pentru dotarea Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 15 – Educație.

Două cămine pentru bătrâni din județ, amendate cu câte 10.000 de lei. Prefectul Ráduly István: „Până în prezent au fost constatate nereguli mărunte”

13 iulie 2023, Joi

Complexul „Zathureczky Berta” din Sfântu Gheorghe și căminul pentru persoane vârstnice „Zenobia” din Târgu Secuiesc au fost sancționate de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna cu câte 10.000 de lei, în urma neregulilor constatate până în prezent, în timpul controalelor derulate în această săptămână la toate centrele rezidențiale destinate adulţilor, copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi.

Judeţul Covasna: Au fost finalizate lucrări de modernizare în valoare de peste 38 de milioane de lei

5 iulie 2023, Miercuri

Consiliul Județean Covasna a finalizat recent trei lucrări în valoarea totală de 38,6 milioane de lei, finanțate prin fonduri guvernamentale și din bugetul propriu al județului, printre care și modernizarea unui tronson de 22,5 km între Boroșneu Mare – Boroșneu Mic – Valea Mare – Sărămaș – Întorsura Buzăului, pe DJ 121A, care leagă zona Buzaielor de regiunea orașului Covasna. Investiția, care s-a cifrat la 31,7 milioane lei, este cea mai amplă lucrare de dezvoltare a infrastructurii desfășurată în ultimii 50 de ani în zona respectivă.

Consiliul Județean Covasna și 35 de primării din județ solicită finanțare prin PNRR pentru achiziționarea a 36 de autobuze școlare electrice

30 iunie 2023, Vineri

Autoritățile județene și cele locale intenționează să obțină o finanțare în valoare de aproape 36 de milioane de lei prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru achiziționarea a 36 de autobuze școlare electrice.

La Comandău a avut loc o nouă ediţie a taberei „Natura – Izvorul vieții”

23 iunie 2023, Vineri

Anul acesta, tabăra “Natura – Izvorul vieții”, care se organizează pentru a șaptea oară, a avut loc din nou în Comandău: cu scopul de a ajuta copiii să însușească cât mai multe cunoştinţe despre problemele de mediu și să le integreze cu cele învățate în viața lor de zi cu zi.

21 Iunie – Ziua Europeană a Prevenirii Furturilor din Locuințe

21 iunie 2023, Miercuri

Ziua Europeană a prevenirii furturilor din locuințe este o inițiativă lansată in anul 2019 de către Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalității (EUCPN) și își propune să crească gradul de informare al cetățenilor cu privire la modalitățile de protecție împotriva acestui tip de infracțiuni.

Radare în cascadă pe DN11 în judeţul Covasna: Peste 70 de amenzi într-o singură zi

19 mai 2023, Vineri

Polițiști din cadrul Serviciul Rutier, în colaborare cu polițiști din cadrul polițiilor municipale, orășenești și secțiilor de poliție rurală din cadrul I.P.J. Covasna, au desfășurat activități specifice care vizează creșterea gradului de siguranță rutieră.

Au fost desemnați câștigătorii concursului Sanitarii Pricepuți, cel mai mare concurs de prim ajutor din județ

12 mai 2023, Vineri

Ediția din acest an a competiției naționale „Sanitarii Pricepuți”, singurul concurs pentru sănătate și prim ajutor care se desfășoară în școlile din România, a avut un număr record de participanți. În total, 131 de echipe de elevi, dintre care 83 din ciclul gimnazial și 48 din ciclul liceal, s-au întrecut să dovedească faptul că, la nevoie, pot să acorde primul ajutor și să salveze vieți.

PNRR: Zeci de şcoli din judeţ vor fi dotate cu mobilier, materiale didactice, echipamente tehnologice și sportive

11 mai 2023, Joi

Ministerul Educației a publicat rezultatele etapei de evaluare a proiectelor depuse pentru dotarea, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe (palatele și cluburile copiilor, cluburile sportive, cabinetele de asistență psihopedagogică).

Caravana de screening pentru depistarea cancerului de col uterin ajunge în Lemnia, Mereni şi Lutoasa

28 aprilie 2023, Vineri

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin, derulată în Regiunea Centru de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, va ajunge sâmbătă, 29 aprilie, în localitățile Lemnia, Mereni și Lutoasa.

Trei noi suporturi pentru cuiburile de barză montate la Valea Crișului

15 martie 2023, Miercuri

Locuitorii din Valea Crișului și-au propus să stimuleze creșterea populației de berze din comună și satele aparținătoare. În cursul săptămânii trecute, cu sprijinul autorităților locale și al membrilor Asociației „Rara Avis”, în satele Calnic și Valea Crișului au fost montate 3 noi suporturi pentru cuiburi, pe lângă cele 5 deja existente, iar localnicii speră ca noile „locuințe” să fie pe placul vestitorilor primăverii și să fie ocupate cât mai curând.

Peste 30 de școli covăsnene din mediu rural vor fi dotate cu echipamente IT, mobilier și materiale didactice

14 martie 2023, Marţi

Unitățile de învățământ din 32 de comune covăsnene vor fi dotate cu echipamente IT, mobilier și materiale didactice în cadrul unui proiect al Consiliului Județean (CJ) Covasna, finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), valoarea totală a investiției fiind de 36 de milioane de lei.

Prima barză din judeţul Covasna a sosit pentru al şaselea an la rând în cuibul ei din Bicfalău

7 martie 2023, Marţi

Pentru al şaselea an la rând, prima barză din județul Covasna s-a întors acasă, în satul Bicfalău, fiind observată în cuibul său în data de 6 martie, mai devreme faţă de ultimii ani, când ajungea în jurul datei de 8 martie. Preşedintele Asociaţiei „Rara Avis”, Kelemen László, a precizat că în ultimii 10 ani populaţia de berze din judeţ a crescut considerabil, ajungând în prezent la circa 320 de cuiburi.

A fost aprobată documentația de avizare a lucrărilor pentru primul drum eco-smart din judeţul Covasna

13 ianuarie 2023, Vineri

Consiliul Județean (CJ) Covasna a aprobat joi, în prima ședință ordinară a acestui an, indicatorii tehnico – economici și documentația de avizare pentru reabilitarea și modernizarea drumului județean 114 Sânzieni – Lemnia, pe care autoritățile județene intenționează să îl transforme în primul drum eco-smart din judeţ.

2022

Peste 70 de proiecte câștigate de localităţi din județul Covasna prin PNRR

22 decembrie 2022, Joi

Ministerul Dezvoltării continuă să publice săptămânal noi liste cu proiecte aprobate în cadrul PNRR, în judeţul Covasna fiind aprobate până acum şi urmând să primească finanţare 71 de proiecte în valoare totală de peste 112 milioane de lei, din 24 de localități. Pentru Municipiul Sfântu Gheorghe vom detalia într-un articol separat toate proiectele aprobate, în acest caz fiind deja foarte multe proiecte aprobate atât pentru reabilitarea termică și eficientizarea energetică a unor şcoli, cât şi pentru lucrări de reabilitare termică a unor blocuri de locuinţe.

Consiliul Judeţean Covasna a aprobat asocierea cu judeţele Braşov şi Sibiu pentru realizarea unor trasee de biciclete

8 decembrie 2022, Joi

Județul Covasna intenționează să solicite finanțare din fondurile europene aferente PNRR, pentru construirea a două trasee integrate de ciclism, în parteneriat cu județele Brașov și Sibiu precum și cu județele Harghita și Mureș. Având în vedere faptul că termenul de depunere a documentației este unul foarte strâns, Consiliul Judeţean Covasna a fost convocat miercuri, 7 decembrie, în şedinţă extraordinară de îndată. 

Președintele USR, Cătălin Drulă, despre autostrada A13 Brașov – Târgu Secuiesc – Bacău: „Sper că acum, la relansarea licitației, se va ține cont de ce vor oamenii din zonă”

28 noiembrie 2022, Luni

Președintele USR Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor, a fost prezent în acest sfârșit de săptămână în județul Covasna, unde s-a întâlnit cu membrii formațiunii județene. Vineri, acesta a fost invitat în studioul We Radio, și a vorbit, printre altele, despre situația politică din județul Covasna, unde USR are doi primari (la Întorsura Buzăului şi Valea Mare), dar și despre autostrada A13 Brașov – Târgu Secuiesc – Bacău.

DJ 114 Sânzieni-Lemnia va fi primul drum eco-smart din judeţul Covasna

11 noiembrie 2022, Vineri

DJ 114 Sânzieni-Lemnia, în lungime de 19 kilometri, ar putea deveni primul drum eco-smart din judeţul Covasna, printr-un proiect iniţiat de Consiliul Judeţean (CJ), ce urmează să fie depus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional.

Înregistrarea străzilor și gospodăriilor în evidențele electronice naționale bate pasul pe loc în județul Covasna

24 octombrie 2022, Luni

Procesul de înregistrare a străzilor și imobilelor din județul Covasna în evidențele electronice naționale continuă să bată pasul pe loc, existând în continuare primării care nu au înscris nicio stradă sau număr administrativ în Registrul Electronic Național al Nomenclaturilor Stradale (RENNS), iar altele încă nu au nici măcar o gospodărie trecută în Registrul Agricol Național (RAN).

Autoritățile din Lemnia vor să extindă sistemul de canalizare

9 septembrie 2022, Vineri

Prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, autoritățile locale din Lemnia și-au propus să extindă rețeaua de canalizare din localitate. Astfel, pentru acest proiect au fost alocate puțin peste 12,5 milioane de lei. Primarul Jénáki Csongor spune că, dacă prețurile nu se vor mări, suma este suficientă pentru realizarea lucrărilor.