Turism
Satul Lemnia are mai multe puncte turistice, mai ales o regiune cunoscută pentru traseele sale de drumeții.
Biserica Romano-Catolică din Lemnia
Biserica Romano-Catolică este de origine medievală și se află pe dealul Sfântul Mihail, între Mereni și Lemnia. Aici se face indulgența parohiei în fiecare an pe 29 septembrie, pe ziua de Sfântul Mihail.
Istoria
Existența primei biserici a satului este confirmată de înregistrarea registrului zecimii papale pentru Lemnia. Clădirea în stil romanic a fost demolată în secolul al XV-lea din cauza dimensiunilor reduse și a stării amortizată. Construcția bisericii gotice construite în locul ei poate fi datată la sfârșitul secolului al XV-lea sau prima jumătate a secolului al XVI-lea. Pietrele de ploaie gotice care acoperă contraforturile zidului castelului și cornișa sculptată a fundației au supraviețuit din Evul Mediu.
Reconstrucția în stil gotic târziu a bisericii a fost finalizată probabil în 1510, partea inferioară, mai veche, a clopotniței fiind și ea finalizată în acel moment. Aceeași epocă amintește și inscripția de pe arcul de triumf: Olimu erat Scriptum 1510.
Potrivit Cartei Memoriale a județului Trei Scaune, castelul bisericii a fost fortificat în anul 1607, pe vremea domnitorului Transilvaniei Zsigmond Rákóczi. Construcția zidului castelului și a turnurilor de apărare ale bisericii poate fi datată în secolul al XVII-lea, în timp ce turnul porții ar fi putut fi construit în secolul al XVI-lea. În 1777, biserica cetate a fost remodelată în stil baroc și, în același timp, a fost ridicat frontonul cu nișe de sculptură conduse de o linie ondulată în spirală pentru a înlocui frontonul vestic simplu, triunghiular. Turnul a fost reparat în 1907, iar biserica a fost restaurată în 2000. În 2018 au fost efectuate noi restaurări la clădirea bisericii.
Descriere
În castelul bisericii se poate intra prin turnul porții de pe latura de est, care a servit și drept clopotniță. Biserica cu o singură navă, fără turn, se află în mijlocul unei curți ovale, înconjurată de un zid înalt al castelului. Clopotnița înaltă de pe latura de est a zidului castelului a monumentului baroc, care păstrează elemente gotice, este acoperită cu o cupolă de ceapă în stil baroc. Sub cornișa centurii se poate citi anul 1907 cu un decor eliptic din stuc pe laturile de est și de vest, ceea ce indică probabil ultima reparație majoră a turnului. Pe laturile de vest și de sud se pot vedea portice în stil baroc. Porticul de vest și frontonul au fost prevăzute cu un fronton cu nișă pentru statui. Naosul este decorat cu stucaturi bogate, cu o boltă în butoaie cu sertare înfățișând pe Sfântul Gheorghe, Sfântul Mihail și Sfânta Treime.
Una dintre cele mai vechi relicve ale bisericii este cristelnița medievală în formă de potir, sculptată în gresie. Altarul principal în stil baroc târziu, care îl înfățișează pe Arhanghelul Sfântul Mihail, precum și altarele laterale în stil Copt, dedicate inimilor lui Isus și Fecioarei Maria, se remarcă prin mobilierul lor. O figură din stuc a Sfintei Cecilia închisă într-un cartuș este așezată pe parapetul galeriei cu orgă. Orga mecanică cu 8 registre a fost făcută în fabrica de instrumente a lui József Angster și fiul său din Pécs, dar nu funcționează în acest moment, deoarece țevile sale metalice au fost distruse în timpul războiului mondial. Vechiul clopot al bisericii a fost scos în 1848 pentru turnarea tunurilor. Micul clopot din clopotniță, care încă sună frumos, a fost turnat în 1697.
Cetatea
Biserica gotică, reconstruită în stil baroc, este înconjurată de un zid al castelului înalt, oval, pe a cărui latură de est se zărește o clopotniță înaltă acoperită cu o cupolă de ceapă baroc. Înălțimea fortificației este de 3-3,50 metri față de curte, și 4 metri la exterior, iar grosimea acesteia este de 80 de centimetri. Zidul de apărare este întărit de contraforturi, care probabil au fost construite ulterior pentru castel. Există un turn semicircular, cu mai multe etaje, pe laturile de nord și de sud.
Din partea care dă spre curte, există niște creneluri, distanțate în mod regulat, nișele lor de 60 x 55 de centimetri cu pietre. Golurile de 5 x 50 centimetri cu o deschidere ceva mai lată în partea inferioară au forma unei găuri de cheie inversate. Perforațiile sunt în mare parte drepte, dar există și unele laterale.
Tinovul Apa Roșie
Zona este arie de protecție a habitatului Natura 2000 din 2007. Este situat în partea de nord-est a județului Covasna, în Munții Nemira, de-a lungul pârâului Apa Roșie, la o altitudine de 990-1030 m deasupra nivelului mării. Suprafața sa totală este de 66 ha. Teritoriul său este acoperit pe jumătate de păduri și pajiști naturale.
Datorită izolării sale, aici există habitate în stare bună de conservare, precum și pădurile, pajiștile și zonele mlăștinoase. Structura zonei este complexă, există poieni mlăștinoase intercalate cu pin silvestru, molid, mesteacăn pufos și mlaștini de turbă. Diversitatea ierburilor este foarte mare.
Speciile de arbori tipice sunt pinul silvestru (Pinus sylvestris), molidul comun (Picea abies), mesteacănul comun (Betula pendula), mesteacănul pitic (Betula humilis), mesteacănul pufos (Betula pubescens), arinul comun (Alnus incana), salcia de dafin ( Salix pentandra), merișorul de munte (Vaccinium vitis-idaea), merișorul negru (Vaccinium myrtillus) și merișorul (Vaccinium oxycoccos).
Alte atracții
- La 1 oră de sat, pe vârful dealului deasupra văii pârâului "Nagy-Lemhény", se află rămășițele unui mare castel. Castelul este considerat de tradiție a fi castelul Álmos.
- Pe "Várhegy", care se ridică în valea pârâului "Kis-Lemhény", se află ruinele unui alt castel prestigios. Balázs Orbán din satul din apropiere a botezat castelul "Castelul Csomortány".
- În valea superioară a Râului Negru, pe unul dintre vârfurile spațioase ale "Hosszúhavas", se află și o ruină a castelului, care se numește castelul lui "Hajdúk" și poate fi fost fortăreața "Hajdúk"-urilor, grănicerii staționat la Brețcu.